Het ontwikkelingstraject

Wat wil jij graag leren? Dit is de belangrijkste vraag tijdens je ontwikkelingstraject aan Academie Spelderholt. Welk beroep lijkt je het leukst? Er zijn verschillende uitstroomrichtingen (leergangen) waar je uit kunt kiezen. Je krijgt daarnaast je eigen studentenkamer in een gezellig studentenhuis. Wil je graag leren om zo zelfstandig mogelijk te wonen? Je leert het bij ons stap voor stap. In het weekend ga je naar je ouders of vertegenwoordigers, waar je over al je belevenissen kunt vertellen.

Alvast de sfeer proeven van ons ontwikkelingstraject? Luister en bekijk het via onderstaande video vanuit de ogen van een van onze studenten. Of klik op deze link om hem op Youtube te bekijken.

 

Wat is het Ontwikkelingstraject precies?

 • Het ontwikkelingstraject duurt vier jaar.
 • Je kiest een leergang in de uitstroomrichting: Horeca, Dienstverlening of Onderhoud.
 • Binnen je vakgebied leer je een heleboel, om uiteindelijk zo zelfstandig mogelijk te kunnen werken.
 • Je krijgt je eigen studentenkamer in één van onze WoonHuizen waar je doordeweeks bent. Je leert onder andere het huishouden te doen, je vrije tijd in te delen en je kiest zelf wat je graag wil leren. 
 • Je leert tijdens het ontwikkelingstraject zoveel mogelijk zelf te doen, je leert jezelf te redden en op jezelf te vertrouwen. 
 • Na vier jaar krijg je een welverdiend diploma.

Wie kan er studeren aan Academie Spelderholt? 

 • Jongeren met een lichte tot matige verstandelijke beperking in de leeftijd van 18 t/m 25 jaar, die klaar zijn op het voortgezet speciaal onderwijs (vso) of praktijkonderwijs. 
 • Jongeren die naast een verstandelijke beperking eventueel een andere diagnose hebben, waaronder PDD-NOS, autisme, het syndroom van Down, het Williams-Beuren syndroom, niet aangeboren hersenletsel (NAH), auditieve beperkingen, motorische beperkingen, Non-verbal Learning Disabilities (NLD), epilepsie, dyspraxie.  
 • Jongeren die graag willen leren en die zich kunnen ontwikkelen op een plek waar gemiddeld één begeleider aanwezig is voor negen studenten. 
 • Jongeren die geen problemen hebben op het gebied van agressie en seksualiteit.  

 
Om een (vol)waardig ontwikkelingstraject te kunnen bieden, geldt voor rolstoel gebonden jongeren dat zij:

 • Zelf transfers moeten kunnen maken bijvoorbeeld van een bed naar de rolstoel enzovoorts.
 • Voldoende handfunctie hebben
 • Geen last hebben van dermate spasticiteit dat basisvaardigheden niet aangeleerd/uitgevoerd kunnen worden
 • Voldoende draagkracht hebben (qua vermoeidheid)

Twijfel je of Parc Spelderholt een geschikte plek voor jou is? Neem gerust contact met ons op! 

Leergang

Voordat je begint met je ontwikkelingstraject kies je een leergang in de uitstroomrichting: 

 • Horeca
 • Dienstverlening
 • Onderhoud

Binnen de door jou gekozen richting leer je in vier jaar tijd zo veel mogelijk. Je leert vooral door stage te lopen in het Hotel, het restaurant, het Kasteel of op het buitenterrein van Parc Spelderholt. Je krijgt daarnaast een aantal lessen. De eerste twee jaren van het ontwikkelingstraject zijn de basisjaren. Het laatste jaar is je examenjaar. In dat jaar bereid je je voor op je tijd na Spelderholt. 

Lees meer

WoonHuizen

Als je een ontwikkelingstraject bij Academie Spelderholt volgt, woon je op het terrein van Parc Spelderholt. In het KoetsHuis, het BosHuis of één van de LeerHuizen. Hier leer je zo zelfstandig mogelijk te wonen: koken, kleding wassen en je kamer netjes houden. Met je huisgenoten run je het huishouden. Je leert ook je eigen keuzes te maken, zelf te bepalen en zelf te beslissen. Iedere student heeft een persoonlijke woonbegeleider die daarbij helpt en die contact heeft met ouders en andere collega’s op het Parc. 

Lees meer

Methodiek

De begeleiders gebruiken de Methodiek Academie Spelderholt. Dit betekent: 

 • Samen kijken we naar je mogelijkheden en je kwaliteiten. 
 • We laten je zo veel mogelijk leerervaringen op doen. 
 • De begeleiders begeleiden ‘met de handen op de rug’; ze laten je zo veel mogelijk zelf doen en ontdekken. 
 • Tijdens het hele ontwikkelingstraject staan jij en je omgeving centraal.
 • We stellen samen met jou doelen op, houden rapportages bij en evalueren regelmatig hoe het met je gaat.  
 • We werken volgens het principe ‘het succes van succes’: positieve ervaringen en complimenten zijn daarbij belangrijk.  
 • Je leert als student omgaan met de samenleving en de samenleving leert omgaan met jou. 

Hoe jij je ontwikkelt houden we bij in het  ‘Echt WeL’ (Echt wonen en leren) begeleidingsplan. De Methodiek Academie Spelderholt komt hierin terug.

Diploma en Toekomst

Na twee jaar leren krijg je je basiscertificaat. Aan het einde van je vierde jaar doe je examen. Als je laat zien dat je een goede beroepshouding hebt ontwikkeld en vaardigheden hebt geleerd ben je geslaagd. Tijdens de diploma-uitreiking krijg je dan je welverdiende geaccrediteerde Spelderholt diploma.

Het Spelderholt diploma is gecertificeerd door Stichting Examenkamer. Dat betekent dat de Examenkamer meekijkt en toetst of de inhoud van het ontwikkelingstraject en het examen voldoen aan de gestelde normen. 

Maar wat kun je dan doen na je ontwikkelingstraject? Welke vorm van begeleid wonen past bij jou? Ga je werken in de (arbeidsmatige) dagbesteding of in een regulier bedrijf? Wij schrijven een adviesverslag om jou te helpen om de juiste keuzes te maken.
Je hebt in ieder geval een heleboel geleerd. Je kunt aan de slag binnen je vakgebied en op een bij jou passende woonplek laten zien wat je allemaal al zelfstandig kunt. 

 

Kosten

Wat kost een ontwikkelingstraject bij Parc Spelderholt? Dit is natuurlijk belangrijk om te weten, met name voor je ouders die vaak je financiën regelen. De kosten van het ontwikkelingstraject bestaan uit begeleidingskosten, huur- en voedingskosten en eenmalige kosten. De begeleidingskosten kunnen (grotendeels) betaald worden vanuit PGB; hiervoor is een WLZ-indicatie nodig. De huur- en voedingskosten worden vaak bekostigd vanuit een Wajong uitkering.

Lees meer