Veelgestelde vragen

Is studeren aan Academie Spelderholt niet te moeilijk voor mij?
En hoe moet dat nou als ik mijn ouders ga missen tijdens een logeerweekend, een vakantieweek of als ik student op het Parc woon?
We proberen hier je vragen zo veel mogelijk te beantwoorden.
Staat het antwoord op je vraag er toch niet bij? Neem dan gerust contact met ons op!

Hoe kan ik mij aanmelden? 

Als je wilt komen logeren of student wilt worden op Academie Spelderholt, dan is het handig om eerst naar een informatiebijeenkomst te komen. Wij vertellen je dan alles over Academie Spelderholt en geven je een rondleiding over het terrein, door het Hotel en langs de WoonHuizen. Als je na een informatiebijeenkomst enthousiast bent, dan kunnen we een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek voor het ontwikkelingstraject of een kennismakingsgesprek voor het logeren. Wanneer je alleen voor een vakantieweek wilt komen, dan kun je contact opnemen via het aanmeldformulier. We nodigen je dan uit voor een telefonische kennismaking, maar een kennismaking hier op het Parc mag natuurlijk ook. Als je deel wilt nemen aan een vakantieweek is het niet nodig om eerst een informatiebijeenkomst te bezoeken. 

Studeren aan een Academie klinkt wel moeilijk. kan ik dat wel?

Sommige mensen schrikken van het woord Academie, maar dat is niet nodig. Academie Spelderholt is een Academie speciaal voor jongeren met een verstandelijke beperking. Hier studeren jongeren, die allemaal ergens goed in zijn en weer andere dingen lastig vinden. Je mag bij ons nog een heleboel leren, je hoeft niet alles al te kunnen. Wij zouden je dan namelijk niks meer kunnen leren. 
Tijdens het aannametraject gaan we kijken of je Parc Spelderholt leuk vindt en of het een plek is die bij jou past. Soms past Spelderholt niet bij iemand. Dat ligt dan aan onze mogelijkheden. Wij kunnen in dat geval helaas niet de juiste begeleiding bieden. Als we denken dat jij je verder kunt ontwikkelen aan Academie Spelderholt, dan gaan we ons voorbereiden op de start van je ontwikkelingstraject. 

Mag ik zelf kiezen welke leergang ik ga doen? 

Als je student gaat worden aan Academie Spelderholt mag je zelf kiezen welke leergang je gaat doen. Als je al weet wat je het liefst wilt doen, dan is dat prima, maar het is geen probleem als je dat nog niet weet. 

Om de keuze wat makkelijker te maken kun je tijdens de proefdagen ontdekken wat de leergangen Horeca, Dienstverlening en Onderhoud precies inhouden. Tijdens deze proefdagen ga je drie dagen meedraaien om te kijken of het je leuk lijkt om student te worden aan Academie Spelderholt. Je kunt er dan voor kiezen om bij één, twee of alle drie de leergangen mee te kijken. Wij zullen natuurlijk ook met je meekijken om je eventueel te helpen bij je keuze. Wij kijken dan bijvoorbeeld of we verschillen zien in hoe het met je gaat op de verschillende plekken. Welke omgeving past het best bij je? Hoe verloopt het contact met gasten? Welke taken passen bij je? Samen met jou en je ouders/vertegenwoordigers bespreken we dit vervolgens tijdens het evaluatiegesprek. In dit gesprek maak je uiteindelijk de keuze voor een leergang.

Soms blijkt tijdens het ontwikkelingstraject dat de keuze die je hebt gemaakt toch niet helemaal bij je past. In dat geval kijken we samen waar dit aan ligt. Als we tot de conclusie komen dat een andere leergang beter bij je past, dan kijken we of je kunt overstappen. Het is natuurlijk belangrijk dat je op je plek zit en je fijn voelt op het Parc.   

Wat nou als ik mijn ouders heel erg ga missen? 

Wij gaan ons uiterste best doen om er samen met jou een hele fijne tijd van te maken tijdens de logeerweekenden, de vakantieweken of het ontwikkelingstraject. Hierbij vinden wij de samenwerking met je ouders/vertegenwoordigers en jou erg belangrijk. De meeste jongeren die komen logeren en de meeste studenten die met het ontwikkelingstraject starten moeten wel even wennen als ze net beginnen. Na een paar keer logeren zijn de meeste logeergasten wel gewend. Bij de studenten zien we dat de meeste studenten na ongeveer zes weken wel gewend zijn. Soms kan het zijn dat je heimwee hebt naar huis en dat het wat moeizamer gaat, wat wij natuurlijk best begrijpen. De begeleiders houden goed in de gaten hoe het met je gaat en hebben aandacht voor je als je het moeilijk hebt. Wat het beste werkt bij heimwee verschilt natuurlijk per persoon. Hierover gaan we dan met jou en je ouders/vertegenwoordigers in gesprek en samen bedenken we een plan hoe we het makkelijker voor je kunnen maken. Soms werkt het bijvoorbeeld om regelmatig even contact met je ouders te leggen of in het midden van de week een bezoekmoment af te spreken. Voor anderen werkt dit misschien juist niet goed, dus dan bedenken we een andere manier. Uiteindelijk zien we dat het goed komt en studenten met veel plezier naar het Parc komen. 

Welke spullen moet ik meenemen tijdens een logeerweekend of vakantieweek? 

Je logeert in een hotel. Dit betekent dat je geen beddengoed of handdoeken hoeft mee te nemen. Wat wel handig is om mee te nemen is een badhanddoek en zwemkleding of sportkleding voor wanneer er een sportactiviteit gepland staat. Denk verder aan: toiletspullen en eventueel dingen die je prettig vindt om bij je te hebben, zoals je eigen kussen, een leuke foto van thuis, een knuffel, je telefoon of tablet, dingen om in je vrije tijd te doen, enzovoort.

Mag ik een vriend of vriendin meenemen?

Wanneer je komt logeren vinden wij het hartstikke leuk als je vriend of vriendin ook komt. We willen hem of haar dan wel graag eerst even leren kennen en er moet natuurlijk wel plek zijn. Maar als dat zo is, dan is hij of zij van harte welkom. In principe heeft iedereen die komt logeren zijn eigen hotelkamer, maar in overleg is het ook mogelijk om met je vriend of vriendin een hotelkamer te delen. 

Als je student wordt aan Academie Spelderholt mag je ook gerust iemand uitnodigen om langs te komen. We snappen dat het leuk is als je tante, opa, vriendin of iemand anders op visite komt en bezoek is dan ook van harte welkom. Het is dan wel belangrijk om dit van te voren even te overleggen met de woonbegeleiders, zodat zij kunnen aangeven of het uitkomt. Als er namelijk net een huisgenoot jarig is, dan is bezoek ontvangen natuurlijk niet zo handig.