Kosten van een ontwikkelingstraject

Voor het betalen van een ontwikkelingstraject aan Academie Spelderholt zijn twee dingen handig: een WLZ-indicatie in PGB en een Wajong-uitkering. Heb je één van beide (nog) niet? Dat geeft niks, wij kunnen daar mee helpen of je de juiste tips geven. Hieronder leggen we uit hoe het precies werkt. Is het nog niet helemaal duidelijk of heb je vragen over jouw specifieke situatie? Neem dan gerust contact met ons op.

Begeleidingskosten

De begeleidingskosten van een ontwikkelingstraject aan Academie Spelderholt bestaan uit:

  • 24-uur per dag begeleiding in het WoonHuis
  • de begeleiding tijdens de leergangen (arbeidsmatige dagbesteding), en
  • een half uur per week extra individuele begeleiding. 

Dit is het basispakket waarvan de kosten €5.067,96 (KoetsHuis), €5.153,76 (BosHuis), €6.011,72 (LeerHuis) of 4.855,94 (Spelderholt 10) per maand bedragen. Dit verschilt per WoonHuis omdat de begeleiding in ieder WoonHuis iets anders is vormgegeven. Hoe de kosten precies in elkaar zit leggen we je graag uit of kun je terugvinden op onze kostenberekening die we je kunnen toesturen. De maandbedragen die wij hierboven noemen komen neer een jaarbedrag van €60.815,52 (KoetsHuis), €61.845,12 (BosHuis), €72.140,64 (LeerHuis) of 58.271,28 (Spelderholt 10).

Indicatie

Om deze begeleidingskosten te kunnen betalen, wordt een indicatie binnen de WLZ (Wet Langdurige Zorg) aangevraagd bij het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Het is belangrijk dat deze indicatie wordt aangevraagd in PGB (persoonsgebonden budget) en niet in Zorg In Natura. Het kan zijn dat je al een WLZ-indicatie hebt, maar het is geen probleem als dat niet zo is. Deze kan ook nog voor aanvang van het ontwikkelingstraject aangevraagd worden. Eventueel kunnen wij tips geven of het indienen van de aanvraag tegen een vergoeding van je overnemen. 

Binnen de WLZ bestaan verschillende zorgprofielen. Het CIZ bepaalt aan de hand van je zorgbehoefte voor welk profiel jij in aanmerking komt. Bij een zorgprofiel hoort een bepaald bedrag aan PGB. De jou toegewezen indicatie je bepaalt of je de begeleidingskosten volledig uit PGB kunt betalen of dat een eigen bijdrage noodzakelijk is. Het grootste gedeelte van de studenten betaalt een eigen bijdrage, wat tegenwoordig steeds gebruikelijker is.

Zorgprofielen en eigen bijdrage

De meeste jongeren hebben een zorgprofiel VG (Verstandelijk Gehandicapten) 3, 4, 5 of 6. Hieronder staan de jaarbedragen behorende bij de zorgprofielen op een rij. Bij het bedrag van het zorgprofiel wordt een toeslag wooninitiatief van € 4.724 opgeteld, een toeslag waar iedere student recht op heeft.

  • VG 3 Wonen met begeleiding en verzorging: €51.865 + €4.724 = €56.589
  • VG 4 Wonen met begeleiding en intensieve verzorging: €56.926 + €4.724 = €61.650
  • VG 5 Wonen met intensieve begeleiding en intensieve verzorging: €72.596 + €4.724 = €77.320
  • VG 6 Wonen met begeleiding, verzorging en gedragsregulering: €68.270 + €4.724 = €72.994

Met behulp van bovenstaande bedragen kun je berekenen of in jouw specifieke situatie een eigen bijdrage van toepassing is. Mocht je hierover meer informatie willen, neem dan contact met ons op. Natuurlijk komt dit onderwerp ook tijdens een kennismakingsgesprek aan bod. 

Huur- en voedingskosten

De kosten voor de huur van je kamer bedragen tussen de €458,63 en €477,16 per maand (inclusief energieverbruik en internetaansluiting), gedurende twaalf maanden per jaar. De huurkosten verschillen per WoonHuis. Als student van Academie Spelderholt schrijf je je in als inwoner van de gemeente Apeldoorn. Dit betekent dat je ook huurtoeslag kunt aanvragen.

Voor eten en drinken betaal je een bedrag van €213,28 per maand.

De huur- en voedingskosten mogen niet uit het PGB betaald worden. Deze kosten betalen de studenten vaak vanuit de Wajong uitkering, die aangevraagd kan worden na afloop van je schoolopleiding. De Wajong-uitkering is hoog genoeg om deze kosten te dekken. Als je geen Wajong uitkering toegekend krijgt zijn er eventueel mogelijkheden voor een uitkering via de gemeente, zoals de bijzondere bijstand. Wij kunnen je hierover uiteraard meer vertellen. 

Eenmalige kosten

Bij de start van het ontwikkelingstraject vragen wij eenmalige bijdrage van € 278,58 voor materiaalkosten tijdens het vierjarige ontwikkelingstraject.  

Afhankelijk van de leergang die je kiest kan het zijn dat we van je vragen om werkkleding aan te schaffen. Een deel van deze kleding kopen wij namens jou in, zodat alle studenten in dezelfde kleding op stage verschijnen. Binnen de leergang Horeca draagt iedereen een blouse en een sloof, binnen de leergang Dienstverlening een blouse en binnen de leergang Onderhoud polo's, truien, een jas en een werkbroek. Alle kleding is voorzien van ons logo.