Kosten van een ontwikkelingstraject

Voor het betalen van een ontwikkelingstraject aan Academie Spelderholt zijn twee dingen handig: een WLZ-indicatie in PGB en een Wajong-uitkering. Heb je één van beide (nog) niet? Dat geeft niks, wij kunnen daar mee helpen of je de juiste tips geven. Hieronder leggen we uit hoe het precies werkt. Is het nog niet helemaal duidelijk of heb je vragen over jouw specifieke situatie, neem dan gerust contact met ons op.

Begeleidingskosten

De begeleidingskosten van een ontwikkelingstraject aan Academie Spelderholt bestaan uit: 24-uur per dag begeleiding in het WoonHuis, de begeleiding tijdens de leergangen (arbeidsmatige dagbesteding) en een half uur per week extra individuele begeleiding. Dit is het basispakket waarvan de kosten €4.524,90 tot €4.555,65 per maand bedragen, afhankelijk van het WoonHuis waar je komt te wonen. Dit komt neer op een jaarbedrag van €54.298,80 tot €54.667,80.

Om deze begeleidingskosten te kunnen betalen wordt een indicatie binnen de WLZ (Wet Langdurige Zorg) aangevraagd bij het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Het is belangrijk dat deze indicatie wordt aangevraagd in PGB (persoonsgebonden budget) en niet in Zorg In Natura. Het kan zijn dat je al een WLZ-indicatie hebt, maar het is geen probleem als dat niet zo is. Dit kan nog aangevraagd worden vlak voor de start. Eventueel kunnen wij tips geven of de aanvraag tegen een vergoeding van je overnemen. 

Binnen de WLZ bestaan verschillende zorgprofielen die je toegekend kunt krijgen. Dit wordt door het CIZ bepaald aan de hand van je zorgbehoefte. Bij een zorgprofiel hoort een bepaald bedrag aan PGB. Welke indicatie je toegewezen krijgt bepaald of je de begeleidingskosten volledig uit PGB kan betalen of dat er een eigen bijdrage zal overblijven. Het grootste gedeelte van de studenten betaald een eigen bijdrage, dit is tegenwoordig steeds gebruikelijker. 

Zorgprofielen en eigen bijdrage

De meeste jongeren hebben een zorgprofiel VG (Verstandelijk Gehandicapten) 3, 4, 5 of 6. Hieronder staan de jaarbedragen die horen bij de zorgprofielen op een rij. Bij het bedrag van het zorgprofiel wordt een toeslag van € 4.102 opgeteld, dit is de toeslag wooninitiatief waar iedere student recht op heeft.

  • VG 3 Wonen met begeleiding en verzorging, inclusief vervoer: €44.590 + €4.102 = €48.692
  • VG 4 Wonen met begeleiding en intensieve verzorging, inclusief vervoer: €48.941 + €4.102 = €53.043
  • VG 5 Wonen met intensieve begeleiding en intensieve verzorging, inclusief vervoer: €62.411 + €4.102 = €66.513
  • VG 6 Wonen met begeleiding, verzorging en gedragsregulering, inclusief vervoer: €58.694 + €4.102 = €62.796

Met behulp van bovenstaande bedragen kun je berekenen of er in jouw specifieke situatie een eigen bijdrage overblijft. Mocht je hier meer informatie over willen dan kun je altijd contact met ons opnemen. Wanneer je voor een kennismakingsgesprek komt zullen we dit natuurlijk ook bespreken. 

Huur- en voedingskosten

De kosten voor de huur van je kamer bedragen tussen de €356,20 en €431,80 per maand (inclusief energieverbruik en internetaansluiting), gedurende twaalf maanden per jaar. De huurkosten verschillen per WoonHuis. Wanneer je student gaat worden aan Academie Spelderholt schrijf je je in als inwoner van de gemeente Apeldoorn. Dit betekent dat je ook huurtoeslag kunt aanvragen.

Voor eten en drinken betaal je een bedrag van €193,- per maand.
De huur- en voedingskosten mogen niet uit PGB betaald worden. Deze kosten betalen de studenten vaak vanuit de Wajong uitkering. Als iemand niet meer schoolgaand is, kan deze persoon een Wajong uitkering aanvragen. De Wajong-uitkering is hoog genoeg om deze kosten te dekken. Als je geen Wajong uitkering toegekend krijgt zijn er eventueel mogelijkheden voor een uitkering via de gemeente, zoals de bijzondere bijstand. Wij kunnen je hier uiteraard meer over vertellen. 

Eenmalige kosten

Als je begint met je ontwikkelingstraject vragen wij eenmalig een bedrag van 250 euro voor alle materiaalkosten tijdens de drie jaar van je ontwikkelingstraject. 

Afhankelijk van de leergang die je kiest kan het zijn dat we van je vragen om werkkleding aan te schaffen. Een deel van deze kleding kopen wij namens jou in, zodat alle studenten in dezelfde kleding op stage verschijnen. Binnen de leergang Horeca draagt iedereen een zwarte blouse en een sloof, binnen de leergang Dienstverlening een paarse blouse en binnen het Onderhoud polo's, truien, een jas en werkbroeken met het logo van Parc Spelderholt. Bij de leergang Administratie mag je je eigen kleding dragen.