Kosten van een ontwikkelingstraject

Hieronder wordt uitgelegd waar de kosten voor een ontwikkelingstraject aan de Academie Spelderholt uit bestaan en welke mogelijkheden er zijn voor de financiering hiervan.
Voor deze financiering zijn twee onderdelen van belang: een WLZ-indicatie in PGB en een Wajong-uitkering. Wanneer (één van) deze onderdelen nog niet geregeld is, kunnen wij hierin eventueel ondersteunen.
Is onderstaande informatie nog niet helemaal duidelijk of zijn er vragen over een specifieke situatie? Neem dan gerust contact met ons op.

Kosten

De kosten van een ontwikkelingstraject aan Academie Spelderholt bestaan uit:

Begeleidingskosten; Iedere student betaalt voor een basispakket wat bestaat uit:

 • 24-uur per dag begeleiding in een woonhuis.
 • Begeleiding tijdens de leergangen (arbeidsmatige dagbesteding).
  De kosten verschillen per woonhuis vanwege de mate van begeleiding en zelfstandigheid van de student in een specifiek woonhuis.

 

Huur- en voedingskosten; Iedere student betaalt iedere maand huurkosten (inclusief energieverbruik en internetaansluiting voor je kamer) en voedingskosten voor eten en drinken

 • Huurkosten; huurkosten verschillen per woonhuis. Iedere student van Academie Spelderholt schrijft zich in als inwoner van de gemeente Apeldoorn. Dit betekent dat ook huurtoeslag aangevraagd kan worden.
 • Voedingskosten; voedingskosten zijn voor iedere student gelijk.

De huur- en voedingskosten mogen niet uit het PGB betaald worden. Deze kosten betalen studenten vaak vanuit de Wajong uitkering, die aangevraagd kan worden na afloop van de VSO/ZMLK of andere opleiding. Als de Wajong uitkering niet toegekend wordt, zijn er eventueel mogelijkheden voor een uitkering via de gemeente, zoals de bijzondere bijstand.  

 

Overige kosten

 • Eenmalige bijdrage; bij de start van het ontwikkelingstraject wordt een eenmalige bijdrage gevraagd voor materiaalkosten.
 • Kosten bedrijfskleding; alle studenten verschijnen in dezelfde kleding op stage. Iedere leergang heeft passende werkkleding voorzien van ons logo. Deze kleding dient zelf aangeschaft te worden.  

Indicatie

Om de begeleidingskosten te kunnen betalen, is een WLZ (Wet Langdurige Zorg)- indicatie in PGB gebruikelijk. Het kan zijn dat de WLZ-indicatie al bepaald is. Mocht de WLZ-indicatie nog niet bekend zijn, dan kan deze voor aanvang van het ontwikkelingstraject aangevraagd worden bij het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Het is belangrijk dat deze indicatie wordt aangevraagd in PGB (persoonsgebonden budget) en niet in Zorg In Natura. Voor informatie kan contact met ons opgenomen worden. Eventueel kunnen wij, tegen een vergoeding, de aanvraag overnemen.  

Binnen de WLZ bestaan verschillende zorgprofielen. Het CIZ bepaalt aan de hand van de zorgbehoefte welk profiel passend is. Bij een zorgprofiel hoort een bepaald bedrag aan PGB. Het grootste gedeelte van de kosten wordt door het PGB bekostigd. Voor veel studenten blijft een jaarlijkse eigen bijdrage over, wat tegenwoordig steeds gebruikelijker is.

 De zorgprofielen van de studenten binnen Academie Spelderholt zijn:

 • VG 3 Wonen met begeleiding en verzorging
 • VG 4 Wonen met begeleiding en intensieve verzorging
 • VG 5 Wonen met intensieve begeleiding en intensieve verzorging
 • VG 6 Wonen met begeleiding, verzorging en gedragsregulering

 De kosten van het ontwikkelingstraject komen aan bod in het kennismakingsgesprek. Zijn er vragen? Neem contact met ons op via T. 055-506 8832 of mail naar aanname.academie@parcspelderholt.nl