Informatie COVID-19: Parc Spelderholt is geopend en hanteert aangepaste maatregelen.
Meer informatie

Ervaringen van onze studenten

Spelderholt-studenten aan het woord

Dat zijn altijd bijzondere momenten: de uitreiking van de Spelderholt-diploma’s aan studenten die het driejarige ontwikkelingstraject hebben doorlopen. Zo ook dit keer. Daar stonden zij dan, op het podium, om hun welverdiende Spelderholt-diploma in ontvangst te nemen. Dit onder luid applaus van trotse familieleden, die in groten getale naar Beekbergen waren afgereisd, medestudenten en medewerkers. Het was een feestelijke bijeenkomst, met speeches, bloemen en af en toe een traan.

Omdat we benieuwd zijn naar hoe zij hun tijd op Parc Spelderholt hebben ervaren, hebben we een aantal studenten voor ze afzwaaiden gevraagd om daarover wat te vertellen. En dat wilden ze.

Veel leesplezier!

Student Mike
Leergang: Horeca-assistent

Met een opa en een moeder die allebei in een café gewerkt hebben is het niet zo verwonderlijk dat Mike gekozen heeft voor de leergang tot horeca-assistent. De horeca zit hem in het bloed. Hij vindt het leuk om gasten te ontvangen en ervoor te zorgen dat ze weer vrolijk en blij naar huis vertrekken.

Hij heeft heel veel geleerd tijdens zijn interne stage op Kasteel en in Hotel Spelderholt. En omdat het zo goed ging en Mike graag ook buiten de deur ervaring in het vak wilde opdoen, werd gezocht naar een geschikte externe stageplaats. Mike heeft eerst stage gelopen bij hotel De Wipselberg en later in de bediening bij restaurant De Smittenberg, waar ze volgens Mike de lekkerste schnitzels van heel Beekbergen verkopen.

Een van zijn grootste hobby’s is samen met zijn vader oude auto’s opknappen. Op dit moment zijn ze aan het sleutelen aan een Oldsmobiel V8, ook wel ‘the Rocket’ genoemd. Mike heeft ooit een poetsdiploma gehaald en dat komt – om al die auto’s te laten glimmen – nu zeker goed van pas.

Wat zijn Mike’s plannen voor de toekomst? Hij hoopt op een woonplek in het Sophiahuis in Apeldoorn. En wat werk betreft? ‘Misschien kan ik als horecamedewerker op Parc Spelderholt aan het slag.’ Maar mocht dat niet lukken, dan komt hij zeker regelmatig even langs om koffie te drinken en bij te praten.

Student Mitch
Leergang: Dienstverlening-assistent

Mitch is iemand die graag andere mensen helpt en daarom heeft hij drie jaar geleden gekozen voor de leergang dienstverlening-assistent. Hij heeft het erg naar zijn zin gehad op Parc Spelderholt. ‘Ik heb veel vrienden gemaakt, veel gelachen en ook heel veel geleerd.’ Hij vindt het fijn om zijn eigen kamer netjes te houden en helpt graag mee met het koken van de gezamenlijke maaltijden. Sportief is hij ook. Regelmatig is hij in de fitnesszaal te vinden, waar hij aan krachttraining doet. (Hij laat zijn spierballen zien.)

Iedere donderdag vertrok Mitch met een aantal medestudenten naar Decathlon, waar hij mee hielp op de afdeling bergsport: binnengekomen vracht uitpakken, kleding op maat hangen en assisteren bij het klaar zetten van bestellingen. Dat is iets dat hij graag doet, ervoor zorgen dat alles er netjes en schoon uitziet. 

Mitch is klaar om een volgende stap te zetten. Wat hij na Spelderholt gaat doen? Er zijn een paar opties: vakkenvullen in een supermarkt of meehelpen met de housekeeping van een hotel. Binnenkort mag hij proefdraaien om te kijken wat het beste bij hem past.
Op het moment van dit interview is hij druk bezig met het afronden van zijn portfolio. ‘En’, zegt ‘ie, ‘als ik geslaagd, dan geef ik een groot feest en gaan we dansen en zingen!’

 

Student Romy
Leergang: Horeca-assistent

Ook Romy gaat Parc Spelderholt verlaten. Werk of een plek op een leuke dagbesteding heeft ze nog niet gevonden. (Maar dat komt wel, daarover maakt ze zich geen zorgen.) Waarschijnlijk wel een nieuwe woonplek. Ze vertelt dat ze graag zo zelfstandig mogelijk wil wonen, met zo min mogelijk begeleiding. Dat zal niet altijd meevallen, dat weet ze best, maar het is wel een uitdaging die ze aandurft. ‘Er is vroeger zo vaak tegen me gezegd dat ik niks kon, maar dat is helemaal niet waar. Ik heb hier op Parc Spelderholt veel geleerd en daar ben ik trots op!’

Wennen was het wel, omdat ze even niet wist waar ze aan toe was.  ‘Ik hou nu eenmaal niet van onverwachte dingen’, zegt ze daarover. Maar het is allemaal goed gekomen. ‘Omdat iedereen het beste met me voor had en hielp wanneer dat nodig was.’

Romy is een sportieve meid die in 2016 meedeed aan de para-triatlon. Zij nam het stuk hardlopen voor haar rekening. ‘Vijf kilometer binnen het halve uur’, vertelt ze trots. ‘Ik was zo snel, dat mijn vader en moeder mij niet eens hebben zien finishen.’

Afscheid nemen doet altijd wat zeer, maar Romy is zeker van plan om nog eens op het Parc te komen, om lekker bij te praten met iedereen. En ze gaat zich zeker opgeven voor een logeerweekend of vakantieweek. Dan hoopt ze heel veel (oud)-studenten weer te zien.

Student Tiemen
Leergang: Horeca-assistent

Waarom hij gekozen heeft voor de leergang tot horeca-assistent? Tiemen denkt even na en zegt dan: ‘Ik twijfelde tussen de leergang onderhoud of horeca-assistent. Maar tijdens de proefdagen kwam ik er achter dat horeca echt beter bij mij past.’

Hij vindt het fijn om gasten welkom te heten en doet altijd zijn best om ervoor te zorgen dat ze een fijne tijd hebben. Tiemen vertelt dat hij stage in de keuken van restaurant Spelderholt heeft gelopen. Superleuk vond hij dat: afwassen, groenten snijden, schoonmaken, boodschappen uitpakken. Een van zijn favoriete taken was wel afval sorteren en dat naar de verschillende containers afvoeren.

Naar een leuke werkplek na Parc Spelderholt is Tiemen nog op zoek (het liefst iets in de horeca), een woonplek heeft hij al wel gevonden. Daar gaat hij samen met andere jongeren wonen. En hoewel hij daar naar uit kijkt, zal hij de gezelligheid van Parc Spelderholt zeker missen.

Maar zover is het allemaal nog niet. Eerst maar eens lekker vakantie vieren. Hij heeft er zin in.  ‘Want we gaan met de familie naar Ameland’, vertelt ‘ie enthousiast, ‘en Youp (een eigenwijze, langharige teckel, red.) mag ook mee’.