Geschiedenis

Parc Spelderholt kent een rijke geschiedenis. Van buitenverblijf van jonkheer Louis Frederik Teixeira de Mattos tot Rijksproeffokstation en Rijksvoorlichtingsdienst voor de Pluimveeteelt. In 1942 werd het Kasteel gevorderd door rijkscommissaris Arthur Seyss-Inquart. Bang voor een aanval liet hij het landhuis aanpassen en werden de uitbouwen verwijderd. Aan het einde van de oorlog heeft prins Bernard, als bevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten, tijdelijk zijn intrek in het Kasteel genomen. In 1997 zijn verschillende zorg- en educatieve instellingen in het Kasteel onderbracht. Vanaf 2000 is Parc Spelderholt een zelfstandige organisatie en is een start gemaakt met Academie Spelderholt, waar jongeren met een verstandelijke en/of andere beperking wonen, leren en werken.

Kasteel vroeger in 1905

Zo zag Kasteel Spelderholt eruit toen het nog in aanbouw was in 1905.

Opvallend is de grote leegte om het gebouw heen. Er was niets in de hele omgeving, alleen stuifgronden. De Heidemij heeft deze woeste gronden ontgonnen en er veel naaldbomen aangeplant. Teixeira de Mattos was daar als ingenieur bij betrokken tijdens de inrichting van het gebied ten zuiden van Apeldoorn. Deze plek vond hij erg geschikt voor zijn eigen buitenhuis. De tuinen van het Kasteel, het huidige landgoed dat onze studenten onderhouden, heeft hij laten ontwerpen door Leonard Springer. Bij de aanleg ervan zijn twintig wagonladingen tuinaarde aangevoerd om te zandgrond geschikt te maken voor de tuin.

Het mooie Tennishuisje hebben ze toen laten bouwen voor hun enige dochter. Zij heeft ook de eerste steen geplaatst toe het Kasteel in 1910 af was!